Direktlänk till inlägg 20 maj 2011

Nordens Venedig

Av Gunilla Olsson - 20 maj 2011 23:00

Nu sällar sig Alexandra Pascalidou till den stackars skara människor som refererar till Stockholm som ”Nordens Venedig”.


Det är omöjligt att inte tycka synd om dessa människor. De har alldeles uppenbart aldrig haft det stora nöjet att besöka staden full av gondoler, kanaler, gränder och smyckade broar.


Jag har bara varit i Venedig en gång, i november dessutom. Det var fortfarande vacker höst med behaglig temperatur samtidigt som det var rätt tomt på turister. Staden var magisk, särskilt för någon som är så förtjust i vatten som jag är.


Stockholm har jag bott i snart 13 år. Tycker det är en fantastisk kunglig huvudstad vi har. Särskilt så här års. Visst finns här vatten dessutom. Mälaren och Östersjön möts och skapar utsikter samt ger vår stad karaktär.


Men att det finns vatten i en stad kan väl knappast räcka för att dra parallellen när vattnet inte alls närvarar på samma sätt och resten av staden är totalt olik. Annars borde väl Örebro, Paris, Jönköping osv också kunna liknas och jämföras. Finns vatten i de städerna med serru.


Uppsala med sin domkyrka är verkligen Nordens Rom, Visby är Sveriges Kina med sin Stadsmur och varför åka till Taj Mahal när vi har Brahehus?


Skärp till dig nu Alexandra. Du får gärna hylla vår huvudstad men besinna dig och möjligtvis köp en biljett till Venedig så kanske du kan hylla Stockholms unikhet utan att göra fåniga paralleller helt utan verklighetsförankring.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Anna Linda K

1 juni 2011 09:34

Om jag vill skratta riktigt mycket då tänker jag på att Tromsø (ort i norra Norge där vi bor) kallas för Nordens Paris.

Att det är en grov överdrift är en underdrift.

Gunilla Olsson

1 juni 2011 10:01

Ja det är ungefär lika patetiskt :) Göteborg envisas min bror med att kalla Lilla London. Där är det åtminstone bara regnet han åsyftar och driver med.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Gunilla Olsson - 24 juni 2013 21:34


    Min mor ringde mig upprörd med detta nyhetstips och bad mig blogga. Jag får emellanåt tips liknande detta men skriver helst när jag själv reagerat på något. Kunde inte riktigt blunda för detta dock då idiotin är så hög att jag bara vill skri...

Av Gunilla Olsson - 22 maj 2013 20:34

Tidig fredag morgon bär det av med ett gäng kunder och Microsoft till Cannes och rivieran. Ja jag vet att det ösregnar där för tillfället, men det är lite så Universum och jag jobbar. Ber om ursäkt för det alla jag reser med! Sjukt trevligt ska det b...

Av Gunilla Olsson - 6 maj 2013 22:28

Tittar ni extra noga när ni ser mig nästa gång, ja ni kanske tom behöver kisa, så kanske ni ser aning till ett färgskifte i mitt hår.   Tanken var att förändringen skulle bli dramatisk och få er alla att vända på huvudet och överösa mig med kompl...

Av Gunilla Olsson - 2 maj 2013 22:40


Jag minns vilken chock det var 7 september 2011 när nyheterna kablades ut att Stefan Liv tillsammans med sina lagkamrater omkommit i en flygolycka. Vilken oerhörd tragedi. Trots att jag inte kände Stefan personligen, utan bara likt alla andra som rör...

Av Gunilla Olsson - 2 maj 2013 22:27

Kära läsare. 23e Januari antog jag utmaningen att vara med i #blogg100 och skriva ett inlägg om dagen i 100 dagar. Idag 2a maj är utmaningen avklarad och jag skriver mitt 100e inlägg.   Det har varit kul att blåsa liv i den här bloggen igen även ...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se